TRADIČNÁ PREŠOVAČKA - Sprievodný program Vinobrania 2024
Prešovačka je ľudový názov. Spisovne sa správne povie skôr lisovačka, ale znie to tak zvláštne.Vinohradnícke lisy boli v minulosti veľmi žiadané nástroje, vďaka ktorým zámožní vinohradníci a mešťania vedeli vylisovať hrozno a dorábať kvalitné víno.Na jeseň, v súvislosti s vinobraním, sa opakuje pekná tradícia.Vždy sa nejaký lis alebo preš vyberie a verejnosti ukážeme ako sa lisovalo v minulosti. Počas pezinského vinobrania v sobotu 21.9.2024 o 14. a 16. hodine pred múzeom prebiehajú dve ukážky, kde sa podrobne vysvetlí, z akých fáz sa prešovanie skladalo, čo sa robilo predtým, aká bola príprava a aká bola postprodukcia tohoto nástroja aj hrozna, ako sa všetko zúžitkovalo. A teda nie je to len teória, ale aj názorná ukážka. Ľudia majú možnosť vylisovaný mušt aj ochutnať.